Vår historia

1973 - Yakima, Washington USA

Yakima Industries grundades av Otto & Jeanne Lagervall i Yakima, Washington. Otto, en uppfinnare och paddelentusiast, gör handgjorda fotstöd för kanoter och kajaker. (Det första som gjorde honom berömd: uppfinnandet av det hopfällbara musikstället i metall.) Deras lilla maskinverkstad gör också takräcken för transport av stegar och beskärningsutrustning.

Yakima Industries introducerar sin första nationella produkt, Gold Rush Bar.

1979 – Steve & Don

När Steve Cole och Don Banducci köpte Yakima Industries var det bara en liten maskinverkstad i Yakima, Washington. Som kajakare och cyklister såg dessa två pionjärer en bättre – och större framtid – för transportering av fritidssportutrusnting. De flyttade Yakima Industries till vildmarken i Arcata, Kalifornien och åtog sig att uppdraget att sätta utrustning ovanpå, och vänner inuti, bilar.

1984 - OS i Los Angeles

Yakimas märke lovar—Oavsett destination eller äventyr, hjälper Yakima dig, dina vänner och all din utrustning att ta sig dit, så att ni kan fokusera på det som verkligen betyder något, att ni skapar minnen för resten av livet. Detta förverklade dem när de byggde aerodynamiska kåpor för alla ovanliga fordon under sommar-OS i Los Angeles 1984.

Vid endast fem års ålder var Yakima också den officiella räckesleverantören för 7-Eleven Cycling-laget som vann nio guldmedaljer.

1995 - Cykel

SteelHead, Yakimas första gaffellåsta cykelhållare introduceras.

1995 – Q Tower

Med internets växande popularitet började förkortningar så som LOL och OMG dyka upp i amerikanska ordböcker. Yakimas bidrag till detta nya språk var QTR, vilket representerar det som nu kallas Q Towers. BTW, Q Towers var så välbyggda att de fortfarande produceras idag.

2005 - Portland, Oregon USA

Yakima flyttar sitt huvudkontor från Kalifornien till Oregon. Med denna övergång gjordes två löften: få plats för vännerna i bilarna och hålla Portland konstigt.

2008 – Flugtag

Det är det här året som de kritikerrosade HoldUp och SwingDaddy, de nya dragkroksmonterade hållarna, släpptes till allmänheten. Det är också året som Yakimas ingenjörer flög 18,9 meter och vann Red Bull Flugtag i Portland, för att sedan landa både i historieböckerna men också i Willamette-floden.

2010 - Whispbar, Prorack & Kemflo

Kemflo-koncernen köper officiellt Yakima samt Nya Zeelands Whispbar och Prorack. Alla tre märkena börjar officiellt säljas i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland

2018 - Idag

Yakima USA och Yakima Australien existerar som systerföretag. Yakima USA fortsätter att producera de flesta produkterna för lasthanteringssystem medan Yakima Australia tillverkar Yakimas offroad-produkter. Märkena Yakima, Whispbar och Prorack säljs i Nordamerika, Europa, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Mellanöstern.